dimecres, 3 de novembre del 2010

Els instruments del jazz

De com cau un baix en mans de Bach
Ja diuen que una imatge val que mil paraules i és que l'acudit visual que amaga aquesta imatge és simple però molt poderós: la relació instrument - estil musical.
Com tots els acudits, explicats perden, però fixeu-vos que:
Johann Sebastian Bach, amb la seva venerable perruca del mil set cents i escaig, amb la seva immensa obra musical, una part per a la veu, per a instruments, d'altres més teòriques i especulatives com l'Art de la fuga que es deixen ser tocades per diversos instruments de teclat, éns sorprèn agafant un baix elèctric.

Quina relació manté aquesta imatge amb el tema del jazz i dels seus instruments? Doncs molt directa: el jazz és una forma de fer música, d'imaginar-la, d'interpretar-la i fins i tot d'escoltar-la, fins al punt que hi ha enregistraments de combos de jazz amb música tradicional, música clàssica, pop... però els instruments hi juguen un paper molt destacat.

Tot i que amb les afirmacions anteriors es pugui pensar que es pot fer jazz amb un pot de Dixan i una fusta de rentar la roba (de les d'abans de la rentadora), el jazz sona d'una forma determinada gràcies també als instruments que l'interpreten: trompeta, saxo, piano, contrabaix, guitarra elèctrica...

Com a mostra podeu escoltar les tres versions diferents de la Bachiana brasileira nº 5 d'Heitor Villalobos. Aquesta peça composada sobre un material musical procedent de Bach però arrelada en la tradició de la música "clàssica del segle XX".
Escolteu les diverses versions proposades a la llista col·laborativa d'Spotify: Jazz no jaç, i esbrineu quins instruments hi participen a cada una d'elles, així com el tipus d'intèrpret i la seva funció.
Tindreu alguna sorpresa, relacionada amb l'actor Tom Cruise i una de les sagues cinematogràfiques que ha protagonitzat, Missió impossible.

The Authentic Washboard Musical Instrument
Per acabar tan sols reprendre la fusta de rentar roba que, tot i que us pugui semblar increïble, és en realitat un instrument musical i del Jazz! I si no, fixeu-vos en la vinyeta de Stevwie an the Cowtones de l'esquerra, n'hi ha dos tres, quatre...
Quins instruments hi aparèixen a banda de la fusta de rentar o "washboard"?
 I és que si la fi de la Guerra de Secessió americana va afavorir les subhastes d'instruments militars a preus baixos que van ser comprats per esclaus, les ganes de fer música superen tots els obstacles. Sense instruments i amb estris quotidians es pot fer música, i quina música...?
Jazz! amb les anomenades Jug Bands, sorgides als entorns rurals dels EEUU, a la dècada de 1920, els anomenats "feliços 20".
Feu recerca, la xarxa disposa de bons i no tan bons exemples d'aquesta música peculiar. De moment us deixo dos exemples per a fer un tastet:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada