Tete Montoliu, jazz en català


Tete Montoliu és un dels músics que ha marcat la història del jazz a Catalunya, les seves virtuts amb el piano van deixar bocabadat a un món que va començar a veure que el jazz també podia tenir accent català.
Va néixer el 28 de març de 1933 a l’Eixample de Barcelona,  únic fill de Vicenç Montoliu, músic de professió. Tete ja va néixer amb una ceguera que no el va condicionar a estudiar piano i a gaudir del jazz des de ben petit. Els seus mestres van ser Enric Mas i Petri Palou, a qui sempre va considerar la seva mestra. Va estudiar al Conservatori Superior de Música de Barcelona i la sort li va arribar de la mà del vibrafonista Lionel Hampton que el va convidar a tocar amb la seva Big Band en una gira europea desprès d’escoltar-lo tocar en un dels seus concerts.

L’any 1958 va debutar internacionalment al Festival de Cannes fent trio amb Doug Watkins i Art Taylor. L’any 1961 va ser decisiu per la seva carrera, ja que, va ser cridat per formar part de l’European All Stars, que agrupa als millors músics de jazz europeus. Desprès d’això, Tete va tocar amb quasi tots els mestres del jazz del moment.

Al 1965 va començar a tocar amb el contrabaixista Eric Peter i el bateria Billy Brooks al Jamboree de Barcelona i al Whisky Jazz de Madrid.
Durant els anys 70 enregistra una gran quantitat de discos i porta la seva música per tot el món. Una nou trio d’èxit és el que forma amb el contrabaixista Horacio Fumero i el bateria Peer Wyboris.

De les moltes distincions que va rebre podem destacar el Premi Nacional de Música, la Creu de Sant Jordi, la Medalla al Mèrit de l'Ajuntament de Barcelona i un honor que valorava molt: la insígnia d'or i brillants del Barça, la seva segona passió després del jazz.

Alguns dels seus discos més importants són Benn Webster meets Don Byas,  Tete!, Recordant line, Tete Montoliu Jazz&Blues nº72, Brasil Classicos, T’estimo tant, Luch in L.A. i Piano for Nuria, entre de molts altres.

Per molts amants del jazz Tete va ser un dels grans músics en la història internacional del jazz, és així, que encara en llocs com el Jamboree de Barcelona es fan homenatges de gran reso mediàtic a la seva figura com l’orquestra formada per diferents músics de jazz coneguts arreu del món que es troben en el seu honor.

Aquesta és alguna de les seves grans composicions

Júlia Llanas