diumenge, 7 de març del 2010

Drottningholm Slottsteater, un teatre del 1766

El Teatre Reial de Drottningholm es va inaugurar el 1766 i des de llavors s'ha mantingut en perfectes condicions. Actualment acull una temporada estable d'òpera. És una oportunitat magnífica de viure l'experiència d'assistir a una obra de teatre o òpera en l'ambient del segle XVIII, tant per al públic com per als actors, cantants i músics. Els vestuaris són els originals, amb els papers pintats de l'època, la maquinària escènica, totalment manual, permet fer efectes de vent, d'onades, fer aparèixer núvols i pujar personatges a les "altures", un cliché escènic d'aquesta època. La recepció al teatre i el saló on es fa l'aperitiu a l'entreacte conserven també la decoració original, els assistents de sala i els músics de l'orquestra utilitzen vestuari de l'època. Les dues butaques al centre de la platea, de color vermell, indiquen que es tracta del lloc reservat als reis, i al seu darrere cadires per als membres més directes de la família reial o els seus convidats. La resta de localitats estan formades per bancs de fusta, austers i sobris. 
Assistir a una representació o tocar en aquest espai representa una immersió al segle XVIII que ha estat possible gràcies a la cura en la conservació i en el fet que és un teatre reial, dins el recinte del Palau d'estiu de Drottningholm.
El fet que es tracti d'un edifici especialment dedicat per a la pràctica teatral ens parla d'una època. Aquesta tendència comença al barroc tardà i es consolida al classicisme. El teatre i totes les produccions cortesanes incorporen més i més efectes escènics que demanden maquinària i espais especialment preparats per a l'espectacle. L'òpera és l'escpectacle per antonomasia, amb la utilització de tot tipus de recursos escènics i la participació de divereses disciplines artístiques com la poesia, el teatre, la música i la dança.
A Espanya, és paradigmàtica la construcció del teatre del Palacio del Buen Retiro. A instàncies del Conde Duque d'Olivares es construeix un teatre que acollirà les representacions que fins llavors es duien a terme als salons de l'Alzázar.

Us presento un curt i aclarir video sobre la història del teatre, en un capítol dedicat al pas de les sales de la cort als teatres.






Pati de butaques i escenari, amb espai reservat per a la família reial al centre de la sala



La màquina del vent: simula el so del vent.



Maquinària per a canviar decorats i fer aparèixer els núvols.



Vista dels decorats des del backstage

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada