dilluns, 23 de novembre del 2009

Santa Cecília, patrona dels músics i inspiració d'artistes

El 22 de novembre celebrem la festivitat de Santa Cecília, patrona dels músics. Màrtir a mans dels romans, va morir al segle III i no va ser fins al segle XV que el Papa Gregori XIII la va nomenar patrona dels músics.
La connexió entre Santa Cecília, la seva vida i martiri,  i els músics no és molt clara, però el seu patronatge ha estat la inspiració per a molts pintors i compositors.




Iconogràficament Santa Cecília té uns atributs: els instruments musicals. L'orgue és un dels més associats a la nostra patrona, però també hi ha mostres iconogràfiques amb violins, llaüts, arpes, violes de braç, lirone, etc.


D'entre els pintors que han dedicat obres a aquesta temàtica, hi ha Rafael (autor del que veieu a l'esquerra), Guido Reni (a la dreta), John  William Waterhouse, Peter Paul Rubens, Anton Raphael Mengs, així com mosaics, relleus i pintures anònimes de totes les èpoques.


Per veure la gran quantitat d'obra gràfica dedicada a Santa Cecília podeu consultar Europeana, on hi apareixen més de 400 imatges d'obres d'art relacionades.


Santa Cecília ha estat inspiració per a diverses composicions musicals al seu honor, al llarg de tota la història del seu patronantge, amb obres de Luca Marenzio, Henry Purcell, Alessandro Scarlatti, Georg Friedrich Händel, Franz Joseph Haydn, entre d'altres. La majoria, composicions vocals, amb textos que en alguns casos, són obra de poetes com W. H. Auden, que va escriure Anthem for St. Cecilia’s Day, al que Benjamin Britten va posar música.




Santa Cecília, Guido Reni, 1606

Sigui quina sigui la raó per la qual va ser coronada reina dels músics, (la llegenda diu que durant l'agonia del seu martiri elevava els seus cants a Déu) la història ha justificat sobradament aquest patronatge amb magnífiques obres d'art, tant pictòriques com musicals. 


Així doncs, feliç diada de Santa Cecília a tots.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada